Oppskrift: Tørrfisk med blomkålpurè og spicy soyasmør

Helt nydelig god tørrfisk fra Tonnes. Prosessen med tørrfisk har jeg aldri gjort før, så dette ble et spennende første forsøk på å få til den liten forrett. Forretten ble større en jeg beregnet og vi ble gode og mette 😉 Planen var å grille tørrfisken, men fordi jeg ikke hadde saltet den og kl var 21 da jeg begynte matlagingen ble fisken heller trukket i godt saltet vann, noe som slett ikke ble dårlig.

Her får du oppskrift på tørrfisk med blomkålpurè, bacon, crispy mandelpotet, og et aldeles nydelig spicy-soyasmør med hvitløk. Dette blir en litt stor forett til 4. personer eller som vi spiste den; til kveldsmat 🙂

Dag 1: Tørrfisken må utvannes. Jeg la tørrfisken i en kasserolle og helte over godt med vann. Kasserollen ble satt i kjøleskap og hver dag ble det byttet vann, bruk gjerne lokk på. Det er viktig at fisken står kaldt og at vannet byttes hver dag. Når tørrfisk utvannes skal den behandles som ferskvare og derfor stå kjølig. (4 grader)

Det varierer hvor mange døgn fisken trenger før den er ferdig, på dag 5 var den fortsatt veldig tørr. Så her må man bare lage måltidet etter hvert som man ser fisken er klar. Fisken skal flake seg når man tar i den, da er den ferdig utvannet. Dra så av skinnet på fisken og del den i små porsjonsstykker.

Oppskrift på soyasmør:
100 g ekte smør smeltes
2 fedd hvitløk kuttes i skiver
2-3 chili (små – fra hagen 😉 kuttes
2-3 ss kikkoman / soyasaus
finhakket persille. ca 2ss

Smelt smøret på svak varme, ha i hvitløk, chili og soyasaus. rør sammen og skru ned varmen litt til. Ha i finhakket persille like før servering.

_______________________________________
Crispy mandelpotet:
Skrell 4 mandelpoteter og kutt i terninger, stekes på middels varme i godt smør og urtesalt.

_________________________________
Oppskrift på blomkålpurè:
1/2 blomkål
1 ts salt
2 ss ekte smør
3 ss fløte

Kutt blomkål og kok det i saltet vann til blomkålen er mør. Ha blomkålen over i blender og ha i smør, fløte og evt litt salt. Kjør blandingen helt fin og sett til side.
___________________________________________
Bacon:
Kjøp tørrsaltet bacon, 3 skiver kuttes i terninger og stekes på medium varme.
_________________________________________
Fisken:
Kok opp 1L vann med 50gr salt i
Legg så fiskebitene i vannet og la de trekke i 7-8 minutter.

Når fisken er ferdig legger du den på et papir og lar vannet renne av seg.
______________________________

Nå skal alt være ferdig og du kan bruke tiden til  å legge maten opp. Kos deg med det gode måltidet – ikke vær redd for å prøve tørrfisk! Det smaker veldig godt.

Jeg har brukt denne siden til hjelp under tørrfiskprosessen, så den er verdt en titt om du ikke er kjent med tørrfisk.
Denne tørrfisken fra Tonnes selges blant annet hos Bunnpris her i Mo i Rana, sjekk lokalmat hyllene. Her finnes det veldig mye gode skatter! Kortreist mat er KULT.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.